O nás

Víno MATULA

„Je myšlienka, ktorá prešla dlhodobým zrením a zvažovaním, prerástla však v činy, ktoré vyvrcholili vo finálny produkt a tým produktom je kvalita, maximum z toho, čo hrozno vie dať v rámci zachovania jeho prirodzenej hodnoty. Myšlienkou a prvoradou prioritou pre nás je vyrobiť produkt, ktorý by ľudia pili z chuti a pili by ho na zdravie. To znamená priviesť chute, vône a vzácne látky z hrozna vo vinohrade do pohára vo vašich rukách, ktorého obsah určite nesklame Vaše očakávania.“

Sme malé rodinné vinárstvo bez zamestnancov. Od roku 2011 Spolu s manželkou pestujeme hrozno, vyrábame a predávame  odrodové vína, naturálne vína, ale aj cuvée edície. Naše vinárstvo sa nachádza vo Svätom Jure, vinohradníckom mestečku, ktoré sa nachádza na úpätí Malých Karpát a ktorého  víno už oddávna zdobilo stoly kráľovských dvorov.

Hrozno pestujeme ekologickým spôsobom bez používania herbicídov a namiesto konvenčných postrekov používame BIO postreky. Vo vinohradoch spolupracujeme s prírodou a aplikujeme princípy permakultúry tým, že každý druhý riadok vo vinohrade nechávame zatrávnený na spôsob krásne zakvitnutej lúky. Odmenou nám je nádherné zdravé hrozno výbornej zrelosti.

Dnes máme 9 menších vinohradov, kde pestujeme okrem typických svätojurských odrôd Rizling Rýnsky, Rizling Vlašský, Veltlínske Zelené, Müller Thurgau a Frankovka Modrá aj menej známe odrody ako sú Alibernet a Pesecká Leánka. Môžme sa však pochváliť aj novošľachtencami Devín a Dunaj, alebo celosvetovo známou odrodou Pinot Gris u nás pod názvom Rulandské Šedé. Tu je ponuka našich vín.

Vinár a vinohradník Ondrej MATULA

Pochádzam z dvoch vinárskych rodín, z otcovej strany zo Svätého Jura. Z maminej strany z bratislavského Lamača, kde mi bolo od útleho detstva dopriate naplno vnímať krásu prírody spätú so starostlivosťou o vinič.

Rokmi som sa zžil so striedaním ročných období vo vinohrade a s nimi spätými pracovnými cyklami. Detstvo strávené vo vinici prirodzene vyústilo do rozhodnutia študovať na Strednej vinársko – ovocinárskej škole v Modre.

Praktické skúsenosti v oblasti výroby vína som nadobudol vo dvoch vinárskych podnikoch, ale predovšetkým školou života, keď som sa začal starať od roku 2004 o vlastný vinohrad vo Svätom Jure a vyrábať vlastné víno. Na podnet mojich priateľov a známych som sa po siedmych rokoch rozhodol založiť firmu a sprostredkovať moje víno aj vám.

Minimum 4 characters